6 september 2013
19:00

Referat: Janstorps AIF - AIF Barrikaden

Startelvan: Linus – Kalle, Henke Ni, Danne, Adam – Mats, Micke, Max, Christian – Jimmy, Joel J

Avbytare var Fredrik som kom in som mittback (!) sista 20 och Olle som kom in som 3:e anfallare sista 10 när vi gick över till 3-4-3. Fler avbytare hade vi inte efter flera mycket sena återbud.

Vi började matchen riktigt bra och hade en mycket het målchans redan i den 3:e min. Det skulle dock bara dröja 6 min efter detta innan vi tog ledningen när Joel J nickade in en hörna som slogs av Micke. Ytterligare några minuter spelade vi med bra självfötroende och hade ett bra passningsspel men sen var plötsligt allt som bortblåst och efter att ha missat i ett läge där det var ganska svårt att göra det i den 15:e min så kom det ett kvitteringsmål från Janstorp minuten senare. Nu tappade vi hela vårt offensiva spel samtidigt som försvaret inte alls heller fungerade och vi släppte ganska snabbt in ytterligare 2 mål, nämligen i den 24:e resp. 31:a min. Emellan dessa mål hade Mats en boll i ribban på ytterligare en fin Micke-hörna men det var i princip det enda av värde vi skapade under en 20 minutersperiod då Janstorp plötsligt spelade en riktigt sevärd fotboll, säkert till inte så liten del att vissa nervknutar lossnade i takt med att målen kom.

Sedan vi samlat oss efter den plötsliga scenändringen tog vi över spelet igen mot slutet av halvleken och vaskade också fram två riktigt klara målchanser i 38:e och 42:a min.

Andra halvlek började rätt händelselöst även om vi hade ett klart och tydligt spelövertag. Efter en knapp kvart började vårt spelövertag visa sig i allt hetare målchanser. Vi hade en sådan i såväl 58:e som 59:e min. Den första resulterade också i en reducering genom Henke på hörna från Adam. Vi skapade för ovanligheten skull väldigt mycket på våra många hörnor som nästan genomgående var perfekt slagna av Micke och Adam.

Vi bytte platser inom laget i halvtid på så sätt att Christian och Micke gick ner som mittbackar medan Henke gick upp som innermittfältare och Danne flyttade upp ett steg och tog Christians plats som vänster yttermittfältare. Dessa byten blev mycket lyckade. Försvarsspelet funkade bättre även om det samtidigt måste sägas att de verkligen sattes på ytterst få prov. Det offensiva spelet blev också mycket bättre när Henke genom sitt suveräna spel och sin kämpaglöd också fick igång resten av laget och efter vårt reduceringsmål blev det när det gäller offensiven än mer acentureat.

För varje minut som gick blev det allt mer spel mot ett mål. Om det bara såg så ut eftersom vi hade ett sådant enormt spelövertag vet jag inte men Janstorpsspelarna såg nu allt tröttare ut trots att de gjorde täta byten under hela matchen.

Sista kvarten var vi så otroligt överlägsna att det borde vara en tidsfråga innan vi skulle få in åtminstone en kvitteringsboll men så blev det inte trots att vi hade 4 jättechanser (samtidigt som också de hade ett friläge - det enda som med ens bästa vilja i världen kunde kallas målchans från deras sida - där Linus förtjänstfullt rusade ut och kom tiondelen tidigare till bollen än Janstorpsspelaren).

Efter 87 min blev det stor kalabik på planen som märkligt nog endast resulterade i ett gult kort för Henke som var den som ursprungligen blev foulad. Här kunde det varit motiverat med en hel hög med gula kort åt såväl ledare som spelare i båda lagen men allra mest kanske till en del av publiken om denna möjlighet hade givits….

Strax innan slutsignalen fick Henke sitt andra gula kort efter något som domaren betraktade som en eftersläng. Det märkligaste av allt var att domaren trots att han visade ännu ett gult kort ändå betecknade utvisningen som grov. Detta är väl ett direkt regelbrott om inte den utvisade spelaren gör sig skyldig till ytterligare någon förseelse efter det att han fått det röda kortet.

Att domaren, när vi efteråt frågar varför han bara lagt till en dryg minut när det varit ett så uppenbart spelavbrott på 4-5 min under ovannämda kalabalik, säger att man lägger inte till någon extra tid i div 6, imponerar inte heller.
Var i all världen har han fått det ifrån.

Vi kommer att lägga in en formell protest mot att Henkes utvisning benämndes som grov trots att domaren visade två gula kort. När det gäller det här med tidstillägget lär det nog inte vara lönt med en formell protest eftersom det ju är domaren som bestämmer om och hur mycket som ska läggas till men hans förklaring till varför han inte lade till mer tid bör kanske nämnas i protesten eftersom det är ett tecken på bristande kunskaper i största allmänhet. När det gäller det orimligt korta tidstillägget så beror det nog mest på att han var rädd för vad som skulle hända om vi kvitterade eftersom det redan i vissa delar av publiken rådde något som närmast kan betecknas som lynchstämning. Kanske var det bäst som skedde även om man inte ska behöva säga så. Att publiken eldas upp ytterligare när ledarna på bänken (precis som när vi spelade hos oss) protesterar - ibland ytterst högljutt, domaren gav dem faktiskt en tillrättavisning vid ett tillfälle - mot vartenda domslut under 90 min är inte svårt att förstå.

Med en större effektivitet i avslutningarna och ett något bättre försvarsspel under första halvlek hade vi vunnit komfortabelt. Nedanstående statistik ger åtminstone en liten fingervisning om hur matchen gestaltade sig men fotboll går ju ut på att göra mål så….

Innan statistiken måste ges en eloge åt Kalles spel i andra halvlek. Eftersom vi var så överlägsna vågade han ständigt gå med i anfallen, löpte jättemycket, var ständigt spelbar och hade ett helt felfritt och fantasifullt passningsspel.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 10-4 Avslut på mål: 8-5 (varav en ribbträff) Avslut utanför: 7-4